Ліки від нежитю для дітей

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

Маленькі діти часто страждають від нежитю. Із-за зниженого імунітету легко піддаються застуді та ГРВІ. Риніт малюка завдає чимало клопоту батькам. Діти вередують, погано сплять, у них пропадає апетит.

Усунути нежить можна тільки після з’ясування його причини. А їх чимало – від застуди до інфекційного захворювання. Лікар підбирає засоби від нежитю для дітей відповідно до віку та особливостей захворювання. Розглянемо, чим лікувати нежить у дитини 1 року і дітей старшого віку. Які ліки є в аптеці? Які з них дозволені для застосування немовлятам? Нижче відповімо на ці питання.

 

Безпечні засоби для немовлят

 

Засоби від нежитю для дітей до року призначені, насамперед, для промивання носової порожнини. Їх використовують перед відсмоктуванням слизу та застосуванням інших препаратів.

Кращий засіб для очищення носа дітей віком до 1 року – Аква Маріс. Його дозволено застосовувати з перших днів життя. Препарат не містить консервантів та барвників. До складу входять тільки природні іони мікроелементів Адріатичного моря. Йод як антисептик, попереджає розмноження патогенних мікробів. Кальцій і магній сприяють зменшенню вироблення слизу. Цинк і селен, стимулюючи вироблення природного інтерферону, підвищують імунітет.

Засіб випускають у 2 лікарських формах. Новонародженим дітям спрей не застосовують, тому що малюки не можуть в потрібний момент затримати дихання. Дітям до 1 року капають Аква Маріс по 4-5 крапель в день. Препарат захищає слизові оболонки носа від пересихання і виводить бактерії зі слизом. Аква Маріс не викликає побічні ефекти, сумісний з іншими ліками.

Аналогічною дією володіють препарати Аквалор, Долфін, Физиомер, Салін, Гудвада. Ці засоби надають антисептичну, зволожує, очищає дію. Застосовуються немовлят до 1 року в комплексному лікуванні нежиті.

Хороший засіб від нежитю для дітей раннього віку – старий, але не забутий препарат срібла Протаргол і його концентрований аналог Коларгол. Незважаючи на сучасні антибіотики широкого спектру дії, ці ліки досі не втратили актуальності. Іони срібла мають антибактеріальну, протизапальну та підсушуючу дію. Дітям закапують 1% розчин Протарголу 2 рази у день по 1-2 краплі протягом тижня.

Одним з препаратів, дозволених до застосування у дітей раннього віку, є масляний розчин Эктерицид. Він містить водорозчинні продукти риб’ячого жиру. Володіє протимікробними, антипаразитными і пом’якшуючими властивостями. Зволожує і запобігає пересихання слизових оболонок. Від нежитю і закладеності носа застосовують по 2-3 краплі або змащують носові ходи тричі на день.

Ліки судинозвужувальної дії для немовлят

 

Важливо! Препарати судинозвужувальної дії не можна застосовувати самостійно. Вони мають багато протипоказань і побічних ефектів. При використанні довше 5-7 днів викликають звикання, внаслідок чого ефективність препарату зменшується. Вони усувають нежить, але після скасування тривалий час залишається закладеність носа.

При риніті застосовують дозволені засоби:

  • Лікарі педіатри частіше призначають немовлятам 0,01% розчин Називін в краплях. Препарат звужує судини в носі за рахунок активного компонента оксиметазоліну. Він зменшує гіперемію та набряк слизової оболонки, полегшує носове дихання. Але цей засіб не позбавлена побічних ефектів – печіння і сухості слизових оболонок носа, порушення сну. Важливо! Препарат використовують тільки за призначенням лікаря – по 12 краплі 2-3 рази на день. Застосування Називіну довше 5 днів небезпечно розвитком набряку легенів, коматозного стану.
  • Назол Бебі випускається в лікарській формі назальних крапель для дітей і немовлят. Препарат розфасований у флакони з кришкою, що загвинчується ємністю 15 мл Діючий компонент Назолу – фенілефрину гідрохлорид. Це речовина усуває набряклість, але судинозвужувальну дію поширюється на всю кровоносну систему малюка. Тому ліки застосовують всього 3 дні по 1 краплі через 6-8 годин. Якщо використовувати препарат більше трьох днів, то може порушитися ритм серця. Дитина буде погано спати через перезбудження.
  • Ще один засіб від нежитю для дітей ранньоговіку – Отривин Бебі. Він випускається у флаконах з піпеткою для точного дозування ліків. Діюча речовина, ксилометазоліну гідрохлорид, швидко знімає симптоми риніту. Отривин відновлює носове дихання за рахунок зменшення набряку слизових оболонок. Препарат застосовують не довше 7 днів по 1-2 краплі двічі на день. Отривин усуває риніт без подальшої закладеності носа, якщо дотримуватися дозування.

Ці ліки мають симптоматичне лікування при вірусному риніті і після застуди, але не усувають саму інфекцію. Лікарі не рекомендують застосовувати їх у грудному віці.

Медикаменти для дітей після року

 

Вибір засобів від нежитю для дітей від 1 року і новонароджених мало відрізняється.

  • Для промивання порожнини носа використовують препарати на основі морської води – Аквалор Бебі, Аква Маріс, Хьюмер, Физиомер. До їх складу входять природні мінерали Адріатичного моря – селен, кальцій, магній, цинк. Очищені препарати, що не містять консервантів. Аквалор очищає порожнину носа від слизу, попереджає розмноження бактерій в носі завдяки йоду. Цинк і селен підвищують місцевий імунітет слизових оболонок. Після промивання сольовими розчинами ефективно діють інші медикаменти. Ці засоби застосовують при ГРВІ, синуситі, аденоїдах.
  • Комбіновані препарати. Виброцил – протиалергічну та судинозвужувальну засіб застосовується для лікування однорічного малюка при риніті вірусного та алергічного походження. Застосовують його і при простудних захворюваннях. Виробник – швейцарська компанії Новартіс Консьюмер Хелс. Препарат випускається в різній лікарській формі: краплі, гель і спрей. Дітям від року використовують Виброцил в краплях для носа. Фенілефрин у складі препарату чинить судинозвужувальну дію, усуває набряк слизових оболонок. Диметилден – це протиалергічний компонент. Дітям у віці від 1 року до 6 років призначають по 1-2 краплі 3 рази в день. Курс лікування не довше 7 днів.
  • Противірусні засоби для місцевого застосування — Інтерферон і Гриппферон — допомагають тільки на початку риніту. Вони попереджають поширення збудників інфекції. Важливо! Лікар підбирає потрібний препарат з урахуванням протипоказань залежно від причини захворювання. Спроба вилікувати немовля від нежитю самостійно чревата ускладненнями.

Судинозвужувальні засоби для дітей після 1 року

 

В аптечній мережі продається безліч судинозвужувальних препаратів різної лікарської форми. Але дітям маленького віку вони застосовують у краплях. Препарати, дозволені для лікування нежиті у дітей після року:

  • Длянос;
  • Галазолін;
  • Ринонорм;
  • Ксилен;
  • Санорин-Кисло;
  • Риностоп;
  • Називін;
  • Отривин;
  • Тизин-Кисло.

Ці засоби зменшують виділення слизу, швидко знімають набряк і дозволяють дихати дитині. Дітям 1-2 років застосовують 0.05 % розчин по 1-2 краплі через 8-12 годин. Важливо! Не можна застосовувати ці кошти довше 1 тижня.

Ліки від нежитю для дітей від 2 до 5 років

 

Принцип лікування нежиті залежить від клінічної картини захворювання. Лікарі призначають засоби різного дії:

  • Малюкам від 2 років при риніті також застосовують для промивання носа сольовий розчин Аквалор і його аналоги – Аквамастер, Марімер. Але для дітей від 2 років при густих соплях використовують більш сильний гіпертонічний розчин Квікс. Він здатний витягувати з носа і навіть з гайморової пазухи густі гнійні виділення. Після промивання Квиксом зменшується набряк слизових оболонок. Вміст порожнин легко відокремлюється після розрідження за допомогою цього ліки.
  • Судинозвужувальні препарати застосовуються ті ж, що і для дітей раннього віку, але з урахуванням дозування згідно інструкції. Дітям 2 і 3 років дозволено застосовувати Тизин по 2-3 краплі тричі на день. Його дія проявляється через 1 хвилину після закапування, а триває 6 годин. Краплі Назол Кидс для дітей від 4 років – кращий засіб від нежитю. Італійський виробник подбав про безпеку та ефективності ліків. Фенілефрин звужує судини в носі, а евкаліптол діє як протизапальний і зволожуючий засіб, що полегшує дихання. По інструкції Назол Кидс застосовують при бактеріальному і вірусному риніті – по 1-2 краплі тричі на день. До 6-річного віку спрей Назол Кидс не застосовують.
  • Малюкам після 2-річного віку при бактеріальному риніті використовують протизапальні гормональні спреї – Назонекс, Дезринит, Полидекса. Розсмоктуючу дію Полидексы обумовлюють вхідні компоненти – дексаметазон та антибіотики неоміцин, поліміксин. Судинозвужувальний ефект створює фенілефрин. Впорскування роблять 1 раз в день. Основна діюча речовина Назонексу і Дезринита – синтетичний гормональний глюкокортикоїд мометазону фуроат. Застосовують препарати при алергічному і сезонному риніті.
  • Ефективні засоби від нежитю для дітей представлені антибактеріальними препаратами місцевої дії. Изофра французького виробництва містить тільки антибіотик фрамицетин. При бактеріальному нежиті впорскують 3 рази в день протягом тижня. Дітям старше 12 років при риніті середньої тяжкості застосовують Биопарокс, до складу якого входить екстракт рослинних компонентів – м’яти, коріандру, кмину і гвоздики. Спрей розпилюють через ніс або рот 1 раз в день. Важливо! Дітям, схильним до алергії, не рекомендується застосовувати цей препарат.

Лікарські засоби мають різний склад. Препарати з глюкокортикоїдами протипоказані маленьким дітям. Лікар підбирає схему лікування індивідуально для кожного пацієнта залежно від стадії захворювання.

Таблетки від нежиті

 

Лікарські засоби у вигляді пігулок обмежені для прийому дітьми. Під час ГРВІ використовують противірусні таблетки від нежитю для дітей – Арбідол, Ремантадин, Гропринозин. Але вони допомагають лише на початку інфекції. Арбідол дитячий застосовують після 2-річного віку 4 рази на добу протягом 5 днів. Разова доза 50 мг Арбідолу або 10 мл дитині від 2 до 6 років. Гропринозин використовується як імуностимулюючу і противірусний засіб. Дозволено давати його дітям з 3-літнього віку по 50 мг тричі на день. Тривалість лікування – 1-2 тижні. Важливо! Препарат має протипоказання до застосування. Прочитайте інструкцію.

При нежиті алергічного походження лікарі призначають антигістамінні препарати. Якщо риніт тільки почався, застосовують Цетрин, Лоратадин, комбінуючи з краплями в ніс судинозвужувальної дії. У розгорнутій стадії або сезонного алергічного риніту використовують – Кларитин, Діазолін або Еріус. Добова доза Діазоліну для малюка віком до 2 років становить 50 мг. Таблетки Еріус і Кларитин протипоказані до 2-річного віку.

Дітям старше 12 років застосовують капсули Колдакт для усунення простудних захворювань з нежиттю і алергічними проявами. Препарат приймають 2 рази у день по 1 капсулі.

Народна медицина

 

Діти нерідко хворіють у вихідні дні, коли найближчі аптеки закриті, а чергова знаходиться далеко. Та й не завжди є можливість вибратися з будинку з малюком на руках. Ось в таких випадках допомагають дітям народні засоби від нежитю, експромтом приготовлені вдома:

  • Для промивання носа замість Аквалора готують сольовий розчин з розрахунку 1 ч. л. кухонної солі на 1 літр охолодженої кип’яченої води. Засіб використовують після відсмоктування слизу дитячої клізмою або назальним аспіратором.
  • Для зменшення запалення застосовують свіжовичавлений сік алое або каланхое, розлучені з остиглої кип’яченою водою у співвідношенні 1:3. Склад застосовують однорічним дітям тричі на день по 2-3 краплі.
  • При засохлих корочки слизові оболонки змазують оливковою олією або вітаміном A. Після розм’якшення їх видаляють ватною паличкою.
  • При риніті застосовують також відвар ромашки. Його антисептичні властивості зменшують запалення, попереджають розмноження бактерій.

Народні засоби лікування підходять не всім дітям. Як відповість нерозвинена імунна система дитини на те, чи інше втручання в організм, невідомо.

Аптечна мережа пропонує багато ліків від нежиті з різним складом, дією та формою випуску. З кожним днем їх стає все більше. Розібратися в них під силу тільки лікаря. Після встановлення причини риніту, наявності або відсутності ускладнень, педіатр підбирає індивідуальну схему лікування. При дотриманні призначень нежить швидко проходить.