Протизапальні краплі для вух

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

 

 

 

 

Отит – одне з найбільш поширених захворювань ЛОР-органів. Характеризується запаленням слухового апарату. Залежно від локалізації процесу, виділяють зовнішній, середній і внутрішній отит. Інфекція проникає в орган зовні, при травмах раковини, гематогенним шляхом, із запального вогнища в носоглотці. Лікування патології повинно проводитися лише лікарем. Вушні краплі при запаленні вуха є невід’ємною частиною комплексної терапії.

Фармакологічна дія крапель

При перших симптомах, що вказують на отит, необхідно звертатися до профільного фахівця в медичний заклад, а саме до ЛОР-лікаря. Вуха при запаленні сильно болять, з’являється відчуття плескоту, підвищується температура тіла. У занедбаному стані при середній локалізації процесу з’являються виділення з слухового проходу.

Після огляду, збору анамнезу та діагностичних досліджень, доктор підбере ліки від запалення вуха. Лікування отиту проводиться комплексно, вушні краплі є частиною такої терапії.

Залежно від причини виникнення вушного запалення, призначаються наступні групи місцевих препаратів:

  • Протизапальні вушні краплі. Кошти містять у собі компонент, що знижує активність запального процесу і місцевий анестетик, який знеболює (Отипакс, Отинум).
  • Краплі з антибіотиком. Знищують бактеріальну мікрофлору на місцевому рівні. Ефективні на ранніх стадіях запального процесу (Ципромед, Ципрофарм, Отофа, Данцил).
  • Комбіновані засоби. До складу входить антибактеріальну речовину з широким спектром дії і протизапальний компонент, це може бути глюкокортикостероїд або НПЗЗ (Софрадекс, Полидекса, Гаразон).
  • Протигрибкові краплі. Препарати призначаються при мікозних ураженнях вуха, діючі речовини володіють фунгіцидною і фунгистатическим властивістю (Фугентин, Кандибиотик).
  • Антисептики. Застосування таких препаратів допомагає знизити активність патогенних мікроорганізмів, їх здатність розмножуватися (Мірамістин, Перекис водню, Хлоргексидин, Фурацилін).

Застосування крапель при болю у вухах мають ряд переваг над системними:

  • легкі у використанні;
  • дешеві;
  • ризик побічних ефектів мінімальний;
  • діють відразу після внесення;
  • зручна упаковка.

Група препарату і тривалість лікування підбирається лікарем індивідуально, спираючись на дані діагностичних досліджень. Кожен клінічний випадок унікальний, самолікування може спричинити серйозні ускладнення.

Протизапальні краплі



При ураженнях зовнішньої частини вуха, а також при отитах середнього локалізації з залученням в процес барабанної перетинки призначаються протизапальні вушні краплі. До їх складу входить нестероїдний протизапальний засіб і місцевий анестетик Лідокаїн.

Використання цих засобів допомагає усунути хворобливі відчуття з запаленого вуха, знизити активність процесу. Протизапальні краплі мають переваги в тому, що дозволені до застосування як у дорослих, так і у дітей. Обережними з використанням цієї групи засобів слід бути людям з обтяженим алергологічним анамнезом, так як у багатьох на Лідокаїн буває алергія.

Найвідоміші представники цієї групи:

  • Отипакс (Отирелакс). Діючі речовини – анестетик Лідокаїн, Феназон – група НПЗЗ. Показання до призначення: середній отит з ураженням барабанної перетинки, зовнішній отит. Дозволений до застосування з народження. Використовується по 2-3 краплі у хворе вухо тричі на день.

    Отинум. Діюча речовина – холіну саліцилат (анальгетик, антипіретик, протизапальну). Дозволений із року. Призначається при середніх отитах, наявності сірчаних пробок у вухах. Застосовувати по 3 краплі в уражене вухо.

Курс лікування підбирається індивідуально. Протипоказаннями до призначення є перфорація барабанної перетинки, алергія на складові компоненти.

Об’єднані вушні краплі

Комбіновані протизапальні краплі призначаються у більш запущених станах або при підтвердженої бактеріальної інфекції. До складу цієї групи засобів входить стероїдний протизапальний засіб і один або кілька антибіотиків. За рахунок такого складу препарати надають потужну бактерицидну дію, знижують активність запалення, сприяють швидкій регенерації пошкоджених тканин. Призначаються при середніх і зовнішніх отитах, що супроводжуються сильним набряком, активно розвивається процесі.

Серед комбінованих препаратів найбільш часто застосовують:

  • Софрадекс. До складу входять антибіотики Фрамицетин і Граміцидин, а також гормональне речовина Дексаметазон. Антибіотики впливають на широкий спектр бактеріальних мікроорганізмів, роблячи бактерицидну дію. Гормон зменшує запальні прояви. Дозволений до застосування з 7 років, по 2-3 краплі у вухо, 4 рази на день.
  • Гаразон. Містить два активних компонента – Дексаметазон і Гентаміцин. Призначається при гострих і хронічних запаленнях вуха. Справляється з багатьма групами патогенних мікроорганізмів. Не рекомендовано застосовувати вагітним, годуючим матерям і дітям. Призначають по 2-3 краплі тричі на день.
  • Полидекса. Комбінований засіб для лікування запалення вух. Містить антибіотики Неоміцин і Поліміксин, гормон – Дексаметазон. Призначається дітям, які досягли п’ятирічного віку. Дозування і тривалість лікування підбирається індивідуально.
  • Анауран. Чинне речовини Неоміцин і Поліміксин, в додаток до них йде анестетик Лідокаїн. Крім протимікробної, чинить місцеву знеболювальну дію. Дозволений з 6 років. Дітям і вагітним призначається строго за свідченнями. Застосовують по 3 краплі чотири рази на день.

 

Призначати препарати цієї групи повинен тільки лікар. Безконтрольний прийом навіть місцевих антибактеріальних препаратів, може викликати резистентність мікроорганізмів до антибіотиків. Крім цього, краплі не застосовують при перфорації барабанної перетинки, бо можна пошкодити слуховий нерв.

Краплі у вуха при отиті з антибіотиком

Місцеві препарати, які містять антибіотик, що призначають при загостренні хронічного отиту, при гострих гнійних процесах, для профілактики запалень при травмах або після хірургічного втручання. Часто ці препарати однокомпонентны.

Найвідоміші представники цього ряду:

  • Нормакс. Діюча речовина Норфлоксацин – антибіотик фторхинолоновой групи з широким протимікробну властивість. Рекомендовано застосовувати з 12 років, більш раннє призначення коригується виключно лікарем. Незважаючи на те, що препарат місцевої дії, він має властивості злегка всмоктуватися в кров. Пацієнтам із захворюванням нирок і печінки необхідно бути гранично обережними при використанні. Призначається по 2 краплі до 6 разів на день.
  • Ципромед (Ципрофарм). Знімає запалення за рахунок вхідного в нього антибіотика Ципрофлоксацину, дієвого проти безлічі мікроорганізмів. Не рекомендований дітям, вагітним, годуючим. Призначається по 3 краплі у хворе вухо кожні 3-4 години, при гнійному отиті процедуру рекомендують проводити через 2 години.

  • Данцил. Діюча речовина – Офлоксацин має широкий спектр антибактеріальної дії. Рекомендовані до застосування у дорослих, дітям і вагітним не бажано. Вносити по 3 краплі кожні чотири години.
  • Отофа. До складу входить Рифампіцин. Рекомендовано застосовувати з 5 років. Закапувати у вухо по 2 краплі тричі на день або вносити в слуховий прохід за допомогою турунди.

Краплі з антибіотиками повинен призначати виключно лікар. Неправильний підбір кошти може погіршити стан.

Антисептичні засоби

Антисептичні препарати призначаються при запальних процесах зовнішнього та середнього відділу вуха. Дія коштів направлено на знищення патогенних мікроорганізмів, зниження їх здатності до розмноження. Крім цього, антисептики призначаються для обробки слухового проходу при сірчаних пробках і гнійних виділеннях з вуха.

Лікарі рекомендують використовувати наступні антисептики при запаленні вуха:

  • Окомістин. Діюча речовина Мірамістин. Володіє широким спектром дії, бореться з багатьма групами мікроорганізмів. Можна застосовувати вагітним та дітям з 1 року, більш раннє використання повинне контролюватися лікарем. Вносити по 3 краплі в кожне вухо тричі на день.
  • Спиртовий розчин Фурациліну. Діюча речовина Нітрофурал. Не застосовується у дітей, вагітних, при лактації. Для цих груп рекомендується використовувати водний розчин, вносити його потрібно за допомогою турунд. Проводити процедури тричі на день.
  • Перекис водню. Призначають при наявності гнійного відокремлюваного з вуха. Якщо з слухового проходу виділяється ексудат, це свідчить про перфорацію барабанної перетинки. При цьому стані капати в вухо нічого не можна. Перекис наноситься на вушну паличку або ватяну турунду і акуратно вводиться в слуховий прохід, злегка прокручується. Через кілька хвилин слід прибрати розмоклі скоринки сухою ваткою. Рекомендується проводити цю маніпуляцію перед внесенням лікувальних крапель.

Крім цього, антисептики призначаються у вигляді розчинів для промивання слухового проходу. Спосіб застосування підбирає лікар.

Особливі вказівки при використанні крапель

Головною складовою успішного лікування отиту є коректно призначена медикаментозна терапія. Робити ці призначення повинен тільки лікар після огляду та діагностики пацієнта. Самолікування спричиняє небезпечні для життя ускладнення.

Окрім коректного призначення препаратів, важливу роль відіграє і правильність внесення ліки. Щоб закапати вухо правильно, необхідно виконати наступні пункти:

  1. підігріти препарат до температури тіла, флакон, потримавши в руках;
  2. прийняти горизонтальне положення на боці, здоровим вухом вниз;
  3. відтягнути мочку вуха вгору і назад (у дітей назад і вниз);
  4. внести в слуховий прохід призначене лікарем кількість засобу;
  5. злегка помасажувати козелок;
  6. полежати 20 хвилин.

Після цього маніпуляцію повторюють з іншим вухом.

Рекомендації з лікування

Слід пам’ятати про те, що лікування отиту одними вушними краплями дозволено не всім. Протипоказаннями до призначення протизапальних крапель є:

  • обтяжений алергологічний статус;
  • індивідуальна непереносимість речовин, що входять до склад;
  • перфорація барабанної перетинки;
  • лактація;
  • вагітність.

Терапія при запаленні вуха призначається комплексно, особливо при гнійних процесах, включаючи такі групи засобів:

  • антибіотики (Аугментин, Цедекс, Ампіцилін);
  • антигістамінні (Зодак, Едем, Цетрин);
  • НПЗЗ, вони знижують температуру, знімають симптоми запалення (Парацетамол, Ібупрофен);
  • судинозвужувальні краплі в ніс (Називин, Риназолін, Назік).

Отит – це серйозне захворювання, яке тягне ряд небезпечних для життя ускладнень. Комплексне і коректно призначене лікування, що включає системні та місцеві препарати, допоможуть справитися з хворобою, не нашкодивши організму.