Ліки від тонзиліту

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

 

 

Ліки від хронічного тонзиліту забезпечують високу ефективність і запобігають часті виникнення рецидивів захворювання. В комплексній терапії від хронічної ангіни призначають ін’єкції, таблетки, інгаляції, містять в собі натуральні речовини, які швидко сприяють видужанню організму.

Як лікувати ангіну у дітей і дорослих

Лікування тонзиліту у дітей і дорослих помітно відрізняється. Хронічний тонзиліт при лікуванні включає препарати, які впливають на осередок захворювання, вбивають хвороботворні бактерії та знімають важкі симптоми. В першу чергу при підозрі ангіни у дитини слід звернутися до лікаря і обстежитися, щоб переконатися в діагнозі і почати правильне лікування. Симптоматика ангіни у дітей і дорослих схожа, тому для лікування хронічного тонзиліту застосовують комплексну терапію, до якої входять:

  • антибіотики;
  • жарознижуючі;
  • антигістамінні;
  • антисептики;
  • пробіотики.

Найкращий засіб при ангіні – антибіотик, так як в основному причиною захворювання є бактерії. Це ефективні ліки, але для дітей і дорослих антибіотик призначають у різних дозах. Крім медикаментозної терапії є й інші засоби від хронічного тонзиліту. Як дітям, так і дорослим потрібно рясне тепле питво, бажано з натуральних складових, наприклад, малини, дотримання постільного режиму, дробове харчування. Їжа повинна бути такою, щоб не дратувати запалену слизову оболонку.

Гострі симптоми хронічного тонзиліту вимагають негайного лікування у дорослих. Загострення ангіни у дорослих трапляються періодично, тому потрібно знімати головну симптоматику і покращувати стан пацієнта. В такому випадку ліки від тонзиліту – антибіотик, зазвичай вводиться у вигляді ін’єкції, щоб дати максимально швидкий ефект. Дорослим також потрібен спокій, постільний режим, рясне пиття і інші препарати, які діють виключно на симптоматику.

Антибактеріальна терапія



Антибактеріальна терапія при хронічному тонзиліті включає в себе антибіотики різного спектру дії, дозування, складових, а також різних поколінь і груп. Антибактеріальні препарати при хронічному тонзиліті – основні ліки для лікування тонзиліту.

Призначаються препарати з групи цефалоспоринів, пеніцилінів та інших груп. Антибіотики приймають в різних формах, наприклад, таблетки, порошки, суспензії або ін’єкції. Певний препарат підбирає лікар індивідуально. Основні антибіотики для лікування ангіни:

  • Амоксицилін;
  • Азимед;
  • Азитроміцин;
  • Цефуроксим;
  • Аксетин.

Антибіотики призначають на курс лікування, який проходить від 7 до 15 днів. Для дітей і дорослих лікуючий лікар підбирає дозу і кількість прийому на день. Щоб уберегти дитину від дисбактеріозу краще приймати антибактеріальні засоби разом з пробіотиками.

Сумамед

Це антибіотик з групи макролідів. Його часто застосовують як ліки від тонзиліту у формі таблетки. Має широкий спектр дії, пригнічує синтез білків бактерій, ніж вбиває їх. Потрапляючи в кров, діє протягом 3-4 годин. Таблетки блакитного кольору, вкриті оболонкою, мають приємний смак і запах, що спростить прийом дітям. Крім ангіни, сумамед призначають при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Амоксицилін

Напівсинтетичний препарат з групи пеніцилінів, що володіє широким спектром дії. Часто застосовують при захворюваннях ЛОР-органів, а також хворобах верхніх дихальних шляхів. Рідко викликає побічні ефекти й алергічні реакції, тому частіше призначається дітям. При діагнозі тонзиліт призначаються різні форми ліки: таблетки, суспензії, капсули з порошком всередині. З-за свого походження і діючих речовин, амоксицилін призначають вагітним і дітям до одного року. Діє в організмі протягом 4 годин.

Аугментин

Цей антибіотик часто призначається для лікування тонзиліту і фарингіту. Синтетичний препарат, до складу якого входить антибіотик амоксицилін і клавуланова кислота. Дане ліки застосовують не тільки для лікування ЛОР-органів, але також в гінекології, неврології, педіатрії. Популярний Аугментин тим, що випускається у множинних формах, ніж комфортний при застосуванні. Вбиває грампозитивні і грамнегативні бактерії, що діє вже через годину після прийому. Краще приймати Аугментин разом з їжею.

Азимед

Це новий антибактеріальний препарат з групи азалідів, що має широкий спектр дії. Ефективний при захворюванні отоларингологічних органів, а також верхніх дихальних шляхів. Препарат краще засвоюється або за годину до їжі, або через два після. П’ють 3 таблетки від ангіни, по таблетці три рази на день. Азимед може викликати побічні ефекти з боку крові, нервової системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, шкіри, викликаючи свербіж, печіння, гіперемію. Але при цьому його призначають при вагітності, так як вплив на плід активних речовин не доведено.

Ліки для полоскання горла

При ангіні запалені мигдалини в глотці, тому призначають внутрішні, а також зовнішні препарати для лікування. Крім того, що антибіотики будуть впливати на вогнище і вбивати бактерії, запалення на горлі допоможуть зняти полоскання. Для цієї процедури використовують різні відвари з трав, наприклад, ромашки, календули, антисептичні засоби, сольові або содові розчини. Такі ліки від тонзиліту у дорослих швидко усувають біль, печіння в горлі, відновлюють слизову оболонку, знімають запалення.

Щоб швидше досягнути ефекту, слід полоскати горло щогодини, змінюючи розчини і готуючи їх безпосередньо перед полосканням. Для кожного полоскання набирають ковток води і проводять процедуру протягом 30 секунд. Таким чином можна уникнути того, що людина поперхнеться, а також так обробляється вся слизова оболонка глотки.

Фурацилін

Популярний антисептичний засіб, що володіє антибактеріальними властивостями, застосовується як всередині, так і зовні. Випускається в таблетках, порошках, розчинах. Фурацилін, потрапляючи в організм, розпізнає патологічну флору і знищує її, також пригнічує ріст бактерій, чим перешкоджає їх розмноженню, сприяє виробленню антитіл в організмі. Ефективність антисептика спостерігається вже через 3-4 дні, якщо полоскати горло регулярно. Фурацилін є безпечним засобом при лікуванні тонзиліту, його призначають маленьким дітям, вагітним жінкам. Побічні дії та алергічні реакції спостерігаються рідко. Препарат добре прибирає наліт з мигдаликів, при його наявності, застосовується як у гострий період ангіни, так і як профілактичний засіб. Перед застосуванням фурацилін потрібно розвести з водою.

Мірамістин

Ще одне антисептичний засіб, що має широкий спектр дії. Для полоскання призначається дорослим і дітям від трьох років, а для обробки горла марлевим тампоном – з народження. Випускається у формі розчину або спрею. Потрапляючи в організм, вбиває патогенні мікроорганізми, проникаючи в їх стінки. Не здатний впливати на кровоносну, а також інші системи організму, тому не несе загрози, не викликає побічних ефектів, алергій. Допомагає вивести мокротиння, прибирає набряклість, знезаражує.

Гексорал

Антисептик, основною діючою речовиною якого є гексэтидин. Пригнічує ріст і розмноження бактерій, вбиває їх. Має широкий спектр дії, завдяки чому бореться не тільки з бактеріями, а також з вірусами, грибками. При застосуванні гексорал не виникає стійкість мікроорганізмів, а значить немає звикання до препарату і його можна застосовувати тривалий час дітям і дорослим.

Декасан

Антибактеріальний засіб. Випускається у формі розчину для полоскань, інгаляцій, обробки шкіри, слизових покривів. Руйнує мембрану бактерій, знищуючи їх. Має широкий спектр дії, що поширюється на бактерії, віруси, гриби. Можна застосовувати дітям і дорослим.

Антисептичні препарати

Антисептики при тонзиліті використовують не тільки у вигляді розчинів для полоскання горла, також для внутрішнього застосування. Це можуть бути сиропи або таблетки для розсмоктування. Ці засоби пригнічують ріст бактерій, їх розмноження, проникають в стінки, порушуючи обмінні процеси мікроорганізмів, що вбивають їх.

Антисептики не тільки борються з патогенною мікрофлорою, ще вони знезаражують слизові оболонки, шкірні покриви, прибирають виділення, слиз, гній, очищаючи поверхню, сприяють швидкому виділенню слизу або гною з організму.

Лизобакт

Антисептичний засіб для місцевого застосування. Розсмоктуючі таблетки білого і біло-жовтого кольору. Руйнують клітини бактерій, грибків, вірусів. Надають болезаспокійливий ефект, захищають слизову оболонку порожнини рота, тому застосовуються для лікування і профілактики захворювань. Надає імунний захист.

Биопарокс

Препарат широкого спектру дії, що застосовується в вигляді інгаляцій. Має бактерицидну дію, вбиваючи грампозитивні і грамнегативні мікроорганізми. Крім цього, має протизапальну дію, знімаючи біль, набряклість і гіперемію з запаленої слизової оболонки. Найчастіше застосовують дітям, так як розчин продається для інгаляцій через рот або ніс. Препарат безпечний, але іноді може викликати побічні дії або алергію. Не рекомендується для використання в період вагітності.

Фарингосепт

Антисептик з бактеріостатичною дією, застосовується для знищення мікроорганізмів із порожнини рота і глотки. Форма випуску – таблетки для розсмоктування. Призначається по 3-5 штук в день, залежно від віку та стадії захворювання. Таблетки мають приємний смак, запах, необхідно повільно розсмоктувати, після не приймати воду та їжу протягом двох годин.

Стрепсілс

Розсмоктуються антисептичні льодяники. Продаються в аптеці з різними смаками, з-за чого їх легко можна давати дітям. Стрепсілс діють на вогнище запалення, прибираючи біль, печіння, гіперемію. Вони заспокоюють горло, вбивають бактерії і очищають слизову оболонку.

Нео-ангін

Антисептичні таблетки для розсмоктування червоного або білого кольору. В наявності є таблетки без цукру. Вбивають патогенні мікроорганізми. У складі мають левоментол, який проявляє невеликий анестезуючий ефект слизової оболонки, за рахунок стимуляції холодових рецепторів порожнини рота. Зменшує біль, гіперемію, набряк мигдаликів глотки.

Інші препарати для лікування

Є багато ефективних препаратів для лікування тонзиліту. Іншими засобами служать противірусні та жарознижувальні, наприклад, Ібупрофен, Нурофен, Парацетамол. Ці препарати можна використовувати дорослим і дітям у різних дозах. Глюкокортикоїди – Преднізолон, Кортизон, Дексаметазон. Важливими також є засоби, які сприяють підвищенню і стимуляції Імунітету, наприклад, Імудон, Бронхомунал. Також для лікування тонзиліту призначають фізпроцедури – ультрафіолетове опромінення мигдалин.

Профілактика ангіни

Профілактичні дії ангіни включають в себе не один ряд процедур. Головне для попередження виникнення тонзиліту – вчасно звернутися до лікаря, діагностувати запалення. При виникненні болю в горлі, краще відразу почати полоскання трав’яними або содовими розчинами, прийомами антисептичних засобів. Добре з дитинства загартовувати дитину і загартовуватися самим, щоб підтримувати високий рівень імунітету.

У вогнищі захворювання, якщо вдома є хворий на ангіну, йому краще виділити особисту посуд до одужання, щодня проводити вологе прибирання, провітрювання, носити маску. Потрібно завжди дотримуватись правил особистої гігієни, не використовувати чужі кошти, речі. Намагатися уникати занадто людних місць. У холодні пори року або вітряну дощову погоду потрібно тепліше одягатися, особливо краще тримати в теплі голову і горло.