Ліки від трахеїту

By / 4 года ago / Ліки / No Comments

 

 

 

 

Під трахеїт прийнято розуміти ЛОР-захворювання, яке веде до ураження трахеї. Виникає не тільки у дітей, але і у дорослих. Хвороба рідко перебігає ізольовано, так як її викликають віруси, бактерії і грибки. Тому нерідко спостерігається ураження сусідніх тканин. Щоб уникнути ускладнень і швидше відновитися, слід знати, які ліки від трахеїту варто приймати.

Які ліки призначають при трахеїті

Лікування ЛОР-захворювань завжди починається з постановки точного діагнозу і виявлення причини. При легкого та середнього ступеня тяжкості вдається обійтися тільки медикаментозною терапією. У більш складних випадках, коли хвороба протікає, не ізольовано, потрібне застосування сильних антибактеріальних і протизапальних засобів, а також спостереження лікаря в умовах стаціонару.

Лікування трахеїту у дорослих і дітей включає кілька цілей у вигляді:

  • визначення і усунення зовнішніх подразників: алергічних реакцій, бактеріальної та вірусної інфекції;
  • купірування симптомів захворювання;
  • зниження ризику розвитку ускладнень або переходу гострого перебігу в хронічне.

Найчастіше для лікування використовуються таблетки від трахеїту. Така форма лікарських засобів проникає безпосередньо в осередок запалення. Позитивний результат спостерігається вже після першого використання.

Якщо виник трахеїт, ліки повинне мати як загальний, так і системний вплив — боротися зі збудником інфекції і усувати неприємні симптоми.

Для лікування недуги застосовуються:

  • Спреї. Знімають набряклість з горла, гортані і глотки, проявляють протизапальний ефект. Заборонені дітям віком 3-4 років з-за високого ризику виникнення ларингоспазму;
  • Антибіотики. Необхідні при бактеріальному ураженні трахеї. Характеризується утворенням гнійної плівки, тривалим перебігом та наявністю температури довше 3-5 днів. У дитячому віці застосовуються пеніциліни у вигляді сиропів і таблеток. Дорослим призначають більш сильні препарати з групи макролідів або цефалоспоринів;
  • Противірусні засоби. Ефективні при ураженні організму вірусами. Також підвищують імунітет. До часто призначуваних засобів відносять Анаферон, Эргоферон, Арбідол, Кагоцел;
  • Відхаркувальні засоби. Продаються у вигляді сиропів. Їх вплив спрямований на стимулювання відходження слизу з дихальних шляхів;
  • Пастилки і таблетки для розсмоктування. Мають місцеву протизапальну, антибактеріальну та знеболювальну дію. Усувають неприємну симптоматику, але не лікують;
  • Антигістамінні препарати. Знімають набряклість, впливають на алергени. Дітям рекомендовано приймати краплі Зодак або Зіртек, а дорослим і підліткам — таблетки у вигляді Еріусу, Супрастину, Кларитина.

Медикаментозна терапія триває від 5 до 14 днів залежно від природи захворювання. При ураженні трахеї вірусами симптоматична картина протікає гостро. При правильно підібраному лікуванні ознаки зникають вже через 3-4 дні. При бактеріальному ураженні з’являється гній, температура тримається не спадаючи. Для виявлення збудника потрібно здати мазок з ротоглотки на аналіз. І тільки після встановлення точного діагнозу підбирається лікування.

Антибіотики — важлива частина терапії



Антибактеріальні засоби при запальному процесі в трахеї призначаються досить часто. При бактеріальної інфекції проводиться не тільки місцева терапія, але і лікування системного характеру. Щоб визначити збудника і його чутливість до антибіотиків, здійснюється забір матеріалу з області горла та глотки. Результат аналізу буде відомий тільки через 7 днів. В цей час призначаються препарати при трахеїті з широким спектром дії.

Прийом антибактеріальних засобів показаний при:

  • підвищеному ризику розвитку запалення легенів;
  • наявність кашлю, який не проходить більше 3 тижнів;
  • підвищеній температурі довше 3-5 днів;
  • виникненні ускладнень у вигляді отиту, синуситу, фарингіту.

Самими безпечними медикаментами вважаються пеніциліни. Вони випускаються у вигляді таблеток і суспензії. Допускаються до застосування у малюків з народження.

До цієї групи ліків відносять:

  1. Аугментин. До складу включено два активних компоненти: амоксицилін і клавуланова кислота. Таке поєднання ефективно справляється з грампозитивними і грамнегативними бактеріями, а також мікробами, які виробляють бета-лактамазу;
  2. Амоксицилін. Найпростіший представник пеніцилінової групи;
  3. Флемоксин Солютаб. Продається в таблетованій формі. При взаємодії з водою капсула розчиняється і перетворюється в суспензію. Дозволений дітям старше року.

Якщо у пацієнта є алергія на пеніцилін або ефект від прийому ліків немає, то призначаються більш сильні препарати з групи макролідів.

До популярних ліків відносять:

  1. Кларитроміцин;
  2. Сумамед;
  3. Азитроміцин.

У запущених випадках лікування пацієнта здійснюється в стаціонарі. Тоді лікарі використовують антибіотики з групи цефалоспоринів. Ліки вводяться внутрішньовенно або внутрішньом’язово.

Лікування трахеїту не може обійтися без застосування місцевих препаратів у вигляді спреїв і аерозолів. Їх активні частинки осідають на уражену слизову оболонку і створюють захисну плівку. Тим самим активні речовини діє протягом кількох годин.

До ефективним відносять Биопарокс. Діючою речовиною є фузафунгин. Це антибіотик, який несприятливо впливає на бактерії і грибки. Медикамент виявляє виражений протизапальний, спазмолітичний, протинабряковий ефект.

Антибактеріальна терапія триває від 5 до 10 днів залежно від перебігу хвороби та віку пацієнта.

Протизапальні засоби

Така категорія медикаментів потрібна для купірування запального процесу у респіраторних шляхах. Вони знижують прояв симптоматики, мають жарознижувальну і легку знеболювальну дію.

При запаленні в гортані і горлі використовується ліки під назвою Эреспал. Його вплив спрямований не тільки на послаблення запалення, але і на усунення кашльового нападу. Ліки чинить протиалергічну дію, тим самим запобігаючи спазм в бронхах і трахеї.

Эреспал застосовується для лікування дітей і дорослих. Він розслабляє мускулатуру бронхіального дерева, знижує кількість виділеної слизу і частоту відкашлювання. Продається в двох формах: таблетованій і рідкої. Тривалість лікувального курсу складає від 10 до 14 днів.

До групи протизапальних препаратів відносять Тантум Верде. Випускається в таблетках і спреях. Має виражений м’ятний запах. Але заборонений дітям молодше 6 років, так як викликає сильний бронхоспазм. Лікування таким препаратом триває не більше 5 днів.

Противірусні препарати

Дана група медикаментів показана при вірусну природу захворювання. Вони дозволяють знищити патогенних мікробів і підвищити опірність імунітету. Дозволяються для лікування малюків з народження дітей молодшого і старшого віку, дорослих, вагітних жінок.

Немовлят і грудних дітей віком до 2 років рекомендують лікувати:

  • свічки Віферон;
  • краплями Інтерферон, Кипферон або Гриппферон;
  • таблетками Анаферон і Эргоферон.

Дітям з 3-4 років дозволено приймати:

  1. Кагоцел;
  2. Цитовир-3;
  3. Арбідол.

Дорослим і підліткам призначають:

  1. Ремантадин;
  2. Інгавірін;
  3. Поліоксидоній.

Лікування противірусними препаратами триває 5 днів. Схема прийому і дозування залежить від віку хворого. Все прописано в інструкції. При відсутності своєчасного лікування вірусного захворювання приєднується бактеріальна інфекція.

Антигістамінні засоби

Ліки з антигістамінної групи допомагають в усуненні алергічних реакцій. Вони знімають набряклість зі слизової оболонки, усувають свербіж і печіння. Їх часто прописують для запобігання бронхіального спазму. Також показано для придушення кашлю при трахеїті, який викликаний різними подразниками. Антигістамінні засоби нададуть користь і тим пацієнтам, які мають захворювання хронічного характеру.

До цієї групи медикаментів відносять:

  1. Супрастин;
  2. Димедрол;
  3. Діазолін;
  4. Еріус;
  5. Тавегіл;
  6. Кларитроміцин.

Часто антигістамінні препарати призначають дітям молодше 6 років, так як набряк веде до значного погіршення дихання та спазм трахеї. Виступають у якості допоміжного лікування. Приймати такі препарати потрібно протягом 5-7 днів.

Жарознижуючі засоби

Таке захворювання, як трахеїт, нерідко супроводжується підвищенням температурних значень до 38-39 градусів. Цей процес веде до розвитку гарячкового стану, ознобу, судоми у дитячому віці. Щоб уникнути появи неприємних симптомів, лікарі радять приймати жарознижуючі препарати.

Така група засобів показана при:

  • гіпертермії у малюків до року;
  • наявності високої температури більше доби;
  • розвиток гарячкового стану у жінок на етапі виношування;
  • наявність у пацієнта хронічних захворювань серця і нирок.

До популярних засобів відносять:

  1. Парацетамол. Самий безпечний препарат. Продається в таблетованій формі, сиропі і свічках. Дозволений дітям з народження.
  2. Ібупрофен. Випускається в таблетках і суспензії. Допускається до застосування у дітей старше 6 місяців. Володіє вираженим протизапальним ефектом. Швидко збиває температуру.
  3. Напроксен. Виявляє жарознижуючу і протизапальну дію. Відноситься до групи нестероїдних засобів.

Приймати медикаменти потрібно мінімум через кожні 4-6 годин. Дозування залежить від віку хворого. Вживати ліки не рекомендується довше 3 днів. Можливе продовження курсу до 5 діб після консультації лікаря.

Дітям віком до 12 років категорично забороняється давати Аспірин і Анальгін. З особливою обережністю варто приймати підліткам і дорослим при наявності проблем з кров’ю.

Відхаркувальні та муколітичні засоби

Трахеїт при гострому перебігу супроводжується сухим і нав’язливим кашлем, який не дає спокою вдень і вночі. При виникненні нападу слизова оболонка горла, гортані і трахеї дратується ще більше. Щоб запобігти появі повторних нападів і прискорити процес одужання, призначають протикашльові препарати:

  1. Синекод. Ліки на основі бутамірату цитрату. Має смак і запах ванілі. Є кілька форм випуску: таблетки, краплі і сироп. Призначається дітям з двох місяців, трьох та шести років в залежності від виду медикаменту.
  2. Коделак Нео. Аналог Синекода. Володіє центральною дією. Ефект спостерігається через 1-1,5 години після застосування. Продається в таблетках і сиропі, дозволений дітям з трьох років.
  3. Эреспал. Відноситься до комбінованих засобів. Надає протизапальну, протиалергічну, спазмолітичну та протикашльову дію. Широко використовується для лікування дітей будь-якого віку. Вважається одним з ефективних. В якості діючого компонента виступає фенспіриду гідрохлорид.

Через 3-4 дні хвороби кашель стає вологим. Мокрота забиває трахеї і бронхи, намагається вийти з шляхів за допомогою відкашлювання. Щоб поліпшити цей процес, лікарі рекомендують приймати відхаркувальні та муколітичні засоби:

  1. Мукалтин в таблетках;
  2. Лазолван в сиропі;
  3. Амброксол в сиропі;
  4. Аскорил в сиропі;
  5. АЦЦ у шипучих таблетках.

Лікування такими препаратами проводиться до тих пір, поки кашель та інші симптоми захворювання повністю не зникнуть.

Препарати для інгаляції

Інгаляції є одним з головних методів лікування при ураженні трахеї. Частинки ліки потрапляють всередину, осідають на слизову оболонку і проникають в глибокі шари. Такий метод допомагає прибрати набряклість, поліпшити дихання, запобігти спазм і заспокоїти респіраторні шляхи.

Існує два види інгаляцій: парові і небулайзерные. Процедура за допомогою пара показана дорослим і дітям старше 6 років при відсутності температури. У гарячу воду можна додавати сухі трави, ефірні масла, соду з йодом.

Інгаляції через небулайзер більше підходять малюкам від народження до 5-6 років. Також маніпуляції можна проводити дорослим і вагітним жінкам при наявності температури до 38 градусів. Для приготування лікувальних рідин використовують фізіологічний розчин, мінеральну воду, кошти з відхаркувальною, гормональним і антибактеріальним ефектом.

Процедура має тривати від 5 до 15 хвилин. Повторювати заходи слід 2-3 рази на день. Після цього забороняється їсти, пити і виходити на вулицю протягом 1,5 годин.

Профілактичні заходи

Після лікування необхідно звернути увагу на імунітет. Для його підвищення лікарі радять проводити курс імунотерапії за допомогою вітамінізованих препаратів. Щоб запобігти повторній появі недуги, слід дотримуватися деяких рекомендацій:

  1. Гартувати організм за допомогою контрастного душу, обтирання мокрим рушником, ходіння босоніж по камінню, траві і піску.
  2. Щодня робити дихальну гімнастику. Це допоможе зміцнити м’язи респіраторного тракту.
  3. Правильно харчуватися. У раціоні повинні бути присутніми тільки корисні, багаті вітамінами і мінералами продукти у вигляді овочів, фруктів, кисломолочної продукції, м’яса і риби, каш і супів. Повністю виключаються фаст-фуди, напівфабрикати, алкогольні і газовані напої. Обмежується вживання солодкого і мучного.
  4. Дотримувати гігієнічні заходи. Два рази в день потрібно чистити зуби. Рот і горло варто регулярно обполіскувати після їжі і відвідування громадських місць. Руки миються під водою із застосуванням господарського мила.
  5. Уникати переохолоджень. Одягатися необхідно по погоді. Слід регулярно гуляти, але уникати сильних вітрів і хуртовин. Не рекомендується ходити по калюжах у прохолодну погоду.
  6. Уникати контакту з хворими людьми. Потрібно якомога рідше відвідувати громадські місця, особливо в період вірусних епідемій.

Профілактичні заходи спрямовані на зміцнення місцевого та загального імунітету. Також важливо позбутися від провокуючих факторів. Сюди відносять наявність хронічних вогнищ інфекції та шкідливих звичок.

При появі перших ознак трахеїту варто негайно звернутися до лікаря. Чим раніше буде розпочато лікування, тим краще буде результат.